Pse boronicat janë kaq të shëndetshme?

0
43

Edhe pse janë të vogla, boronicat përmbajnë shumë lëndë ushqyese që mund të ndikojnë pozitivisht në shëndetin tuaj afatgjatë.

Antioksidantët në boronica zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve.

Shumica e frutave dhe perimeve janë një burim i fuqishëm i polifenoleve, antioksidantëve që ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe luftimin e radikaleve të lira në trup. Nëse trupi është në mes të inflamacionit kronik, i cili ndodh kur ka të bëjë me stresin oksidativ në sistemin imunitar, ai është më i prirur për të zhvilluar sëmundje.

Hulumtimi arriti në përfundimin se polifenolet mund të zvogëlojnë stresin oksidativ dhe inflamacionin, gjë që redukton rrezikun e sëmundjeve.

Në veçanti, boronicat janë të mbushura me antioksidantë të quajtur anthocyanins, të cilat dihet se reduktojnë radikalet e lira në trup që çojnë në sëmundje të caktuara si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti i tipit 2, madje edhe rënie neurologjike.Antocianinet mbartin gjithashtu pigmentin që i jep boronicave ngjyrën e famshme të pasur blu.

Ato ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq.

Një nga mënyrat specifike me të cilat boronica mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes është duke ulur nivelin e LDL, të ashtuquajturit kolesterol të keq në gjak.

Kolesteroli LDL është lloji i kolesterolit që grumbullohet në arterie, nëse ka shumë prej tij në gjak dhe nuk ka mjaftueshëm HDL, i ashtuquajturi kolesterol i mirë, për të transportuar LDL përsëri në mëlçi.

Hulumtimi i botuar në Journal of Nutrition zbuloi se pjesëmarrësit që konsumuan boronica raportuan 27 për qind më të ulëta të kolesterolit LDL në vetëm tetë javë, duke reduktuar rrezikun e tyre të sindromës metabolike dhe rreziqeve të tjera të sëmundjeve kardiovaskulare.