Arrat kanë aq vitaminë E sa gjysmë filxhani vaj ulliri

0
202

Arrat, përfshirë arrat, kanë qenë një kategori ushqimi e keqkuptuar për shumë vite për shkak të ngarkesës së tyre kalorike (një grusht arra, rreth 30 g, jep 196 kalori). Vitet e fundit, megjithatë, studime të shumta kanë treguar vlerën e tyre të lartë ushqyese dhe, sipas ekspertëve, mund të jenë pjesë e një diete të ekuilibruar, përderisa konsumi i tyre ditor nuk i kalon 1-2 racione (30-60 g). Është një ushqim i pasur me fibra (2 g për 30 g), minerale (magnez, fosfor, kalium, kalcium, bakër) dhe vitamina (B6, E).

Në fakt, një grusht arra përmban po aq vitaminë E sa gjysmë filxhani vaj ulliri. Së fundi, ato nuk kanë kolesterol, janë të pasura me sterole bimore dhe përmbajnë sasi të larta të acideve yndyrore të pangopura të pangopura (2.6 g për 30 g) dhe acide yndyrore të pangopura omega-3 dhe omega-6 (14 g për 30 g), të cilat i bëjnë ata të pasur me antioksidantë veprim. Sidoqoftë, edhe pse janë kaq të shëndetshëm, ato duhet të konsumohen në moderim, pasi arrat përbëjnë vetëm 8% të marrjes ditore të antioksidantëve në dietën mesatare njerëzore. Madhësia e porcionit është rreth 7 deri në 10 arra në ditë, e cila është e mjaftueshme për të marrë sasi të mjaftueshme të antioksidantëve./abcnews.al