Konsumimi i shegës dhe efektet në shëndet

0
86

Në historinë e lashtë, shega konsiderohej një frutë e shenjtë që ofronte begati. Sot dihet se ka përfitime të shumta shëndetësore.

Shega është e pasur me antioksidues polifenol që lufton kundër molekulave të paqëndrueshme që mund të dëmtojnë qelizat, sipas nutricionistëve, shkruan Goodhousekeeping.

Përmban gjithashtu antocianinë që i japin shiritit ngjyrën e kuqe dhe ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe parandalimin e kancerit.

Burim i mirë i fibrave

Ngrënia e shegës siguron katër gramë fibra për porcion, sipas Departamentit të Bujqësisë të SHBA-së. Kjo është gati 15 për qind e vlerës së rekomanduar ditore të fibrave për të rriturit në rreth gjysmë filxhani.

Burim i mirë i vitaminës C

Shega është gjithashtu një burim i mirë i vitaminës C. Gjysmë filxhani siguron rreth 9 miligramë vitaminë C, që është rreth 10 për qind e vlerës së rekomanduar ditore për të rriturit.

Burim i mirë i kaliumit

Përmban 205 miligramë kalium për gjysmë filxhani dhe lëngu i trëndafilit ka rreth 533 miligramë kalium për filxhan, transmeton KP.

Ndihmon kundër inflamacionit

Hulumtimet tregojnë se konsumimi i rregullt i lëngut të shegës mund të zvogëlojë inflamacionin që i paraprin sëmundjeve të zemrës dhe diabetit. Përkatësisht, përveç uljes së presionit të gjakut dhe parandalimit të kancerit, antioksiduesit reduktojnë edhe inflamacionin në trup.

Ndihmon në përmirësimin e shëndetit të zemrës

Konsumimi i lëngut të shegës ndihmon edhe në uljen e presionit të gjakut. Pacientët e zemrës që pinin një filxhan lëng trëndafili në ditë përjetuan dukshëm më pak intensitet dhe kohëzgjatje të dhimbjes së gjoksit.

Ndihmon në përmirësimin e shëndetit të veshkave

Gurët në veshka mund të shkaktojnë gjak në urinë, dhimbje të forta dhe komplikime serioze në veshka. Shega mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e gurëve në veshka, pasi ajo përmban fitofenole dietike antioksiduese, të cilat janë gjetur të jenë efektive në parandalimin e formimit të gurëve.