Kush i sheh, nuk i beson syve: Këto fruta nuk kanë të ngjashme

0
404

Konsumimi i sa më shumë frutave ndikon në mirëqenien fizike. Me konsumimin e një prej këtyre frutave në ditë, mund të merrni vitaminat, fibrat dhe mineralet e domosdoshme, me të cilat trupi ynë ushqehet dhe mbron organizmin nga problemet e ndryshme shëndetësore.

Më poshtë,  disa lloje frutash që bëjnë “mrekulli” në shëndet:

Ackee

Ackee, njihet si fruti kombëtar i Xhamajkës. Ky frut mund të gatuhet dhe konsumohet por duhet përdorur në mënyrën e duhur pasi substanca e hipoglikinës ka një efekt toksik. Kur gatuhet, rreziku i helmit zhduket. Konsideruar ndër ushqimet më të rrezikshme në botë, ackee shkakton një problem të quajtur “sëmundjen e vjelljes xhamajkane” kur nuk konsumohet si duhet. Kjo sëmundje mund të çojë në koma dhe deri në vdekje.

Kumquat

Kumquat

Duket si një portokall i vogël. Zakonisht konsumohet i gjallë, por mund të përdoret dhe si reçel për t’ju shtuar aromë pijeve. Tajvanezët e përdorin atë në çaj, pasi zierja e tij besohet se është shumë i mirë për dhimbjet e fytit. Është një antioksidant i fuqishëm dhe ka shumë përfitime shëndetësore.

Durian

Durian

Durian është një nga frutat më të vështira për t’u ngrënë, por më i paharrueshmi në shije. Ka një lëkurë shumë të fortë si dhe një aromë që e ka bërë atë të famshëm si “fruti me aromën më të keqe në botë”. Pavarësisht erës së keqe, durian është një frut shumë i popullarizuar.

Rambutan

Rambutan

Rambutan, fruti më i famshëm i Azisë Jugore, është një frut shumë origjinal i mbuluar me pupla të kuqe. Fjala rambutan do të thotë “flokë” në malajzisht. Shija e frutave të bardha në lëvoren e saj të kuqe, e cila përshkruhet si e ëmbël dhe e thartë, është e ngjashme me rrushin.

Carambola

Carambola

Carambola, i quajtur ndryshe edhe fruti yll, është një frut ekzotik me origjinë nga Azia Jugore. Është e pasur me vitaminë C dhe kalium. Thuhet se është një përzierje e ananasit, mollës dhe kivit, e cila ka një pamje të bukur para pjekjes me lulet e saj rozë.

Pitaja

Pitaya

Pitaja, e cila është shumë e popullarizuar me ngjyrën dhe strukturën e saj, është më estetike midis frutave ekzotike. Rritur në Amerikën Qendrore dhe Jugore dhe i njohur si fruti dragoi, pamja e pitajës duket sikur kivi ka ndryshuar ngjyrën. Ka një shije si përzierje kivi dhe pjeshke të prodhuara në Turqi.

Caimito

Caimito
Mund të rritet në shumë rajone tropikale, dhe është e mbushur me një ujë të bardhë si qumështi. Aroma e këtij fruti ngjan me një ëmbëlsirë me qumësht karamel, është e pasur me kalcium, fosfor, vitamina A dhe C.

Pjepri Kiwano

Pjepër Kiwano

Ky frut, i cili është i pasur me vitaminë C dhe fibra, njihet gjithashtu si “pjepër me brirë” ose “domate angleze”. Ky frut, i cili quhet “dinosaur” për shkak të pamjes së tij të jashtme, thuhet se është si një kastravec i ëmbël që lë pas një shije të hidhur të lehtë.

Cupuaçu

Cupuaçu

Fruti Cupuaçu është i famshëm për aromën që është e përzier me ananas dhe çokollatë. Kjo pasi bën pjesë në familjen teoborma. Cupuaçu përdoret në kozmetike për shkak të aromës së tij, dhe shumë produkte me ekstraktin e kësaj bime janë prodhuar.

Graviola

Graviola

Graviola, i njohur gjithashtu si “molla kanellë”, është e njohur veçaërisht për përfitimet që sjell në luftën nga kancerit. Fruti ka një efekt antioksidues shumë të fortë. Përdoret dhe si përbërës në produkte të tilla si lëngu i frutave dhe reçeli. Graviola, për të cilën thuhet se ka shumë përfitime, ka një shije pak të thartë kur piqet.

Dora e Budës

Origjina e dorës së Budës, e njohur gjithashtu si ‘agrumet me gishta’, besohet të jetë në Indi ose Kinë. Edhe pse pamja e tij është pak e frikshme, ajo mund të përdoret si aromë dhome falë aromës të saj të fortë. Sidoqoftë, ndryshe nga llojet e tjera të frutave agrume, ai nuk ka ujë. Sidoqoftë, mund të përdoret gjithashtu për aromatizimin e ëmbëlsirave dhe pijeve.

Aguaje

Aguaje

Aguaje ka një aromë të ëmbël dhe të thartë. Aguaje, një burim i vitaminës A dhe C, haset shpesh në vendet e Amerikës Latine. Pema e këtij fruti e njohur si “fruti mrekulli për gratë” quhet gjithashtu “pema e jetës”. Besohet se ka efekte mbrojtëse ndaj shumë kancereve, kur konsumohet rregullisht, ndihmon në vonimin e menopauzës tek gratë dhe ekuilibron nivelet e hormoneve.

Fruti i pasionit

Fruti i pasionit

E njohur gjithashtu si “Passionflower”, lëkura e këtij fruti është e purpurt dhe pjesa e brendshme përmban shumë fara, por aroma e tij është gjithashtu shumë e shijshme. Për këtë arsye, ai konsumohet më shumë si lëng frutash sesa fruta. Fruti i pasionit, i cili ka dy ngjyra të ndryshme, një version të verdhë të artë (maracuya) si dhe varietetin e njohur përgjithësisht të purpurt (gulupa).

Pomelo

Pomelo

Pomelo është shumë i mirë për gjithçka duke filluar nga ftohjet, sëmundjet e stomakut, lodhja dhe aroma e keqe e gojës.

Cherimoya

Cherimoya

Shkencëtarët e quajnë atë një nga ushqimet më ushqyese në botë. Aroma e saj, e njohur gjithashtu si molla e sheqerit, përshkruhet si një përzierje e bananes dhe ananasit. Shkrimtari i njohur Mark Tëain dikur e përshkroi këtë frut si “fruti më i shijshëm i njohur për njeriun”.

Licia

Licht

Licia, e cila rritet në jug të Kinës, njihet gjithashtu si ‘fruti mbret’. Është shumë e pasur me vitaminë C, dhe ka një aromë më të ëmbël dhe të veçantë se rrushi.

Longan

Longan

Longan mund të quhet edhe si “syri i dragoit” për shkak se ngjan si një kokërr syri me bërthamën e saj qendrore dhe frutat e bardha. Ka disa përfitime shëndetësore duke filluar nga sëmundjet e mishrave të dhëmbëve deri tek pickimet e gjarprit.

Luleshtrydhe e artë

Luleshtrydhe e artë

Ky frut, i cili nuk ka asnjë lidhje me luleshtrydhet, në të vërtetë vjen nga e njëjta familje si domatet. Luleshtrydhe e artë, e cila ka një shije pak të thartë si domate, është një “dyqan” i mbushur me vitamina dhe minerale.

Bael

Bael

Bael e ka marrë emrin nga guaska e saj me dru jashtë. Kërkon një kohë të gjatë për t’u pjekur deri në një vit.Një frut i shenjtë për indianët, Bael ka shije si rrushi i thatë dhe marmelata. Mund të konsumohet i freskët dhe i ngrirë.

Fruti Noni

Fruti Noni

Noni, i cili rritet në rajonet e Azisë Juglindore dhe Australisë, nganjëherë quhet si “fryti i urisë” sepse është vetëm një frut që popujt indigjenë të këtij rajoni e konsumojën kur “po vdesin nga uria.” Kjo për shkak të erës së keqe që përmban. Është gjithashtu një bimë medicinale, pasi është përdorur në mjekësit për shumë vite. xh.d/abcnews.a