Mjekët kanë rënë dakord për pesë karakteristikat e domateve që i bëjnë ato të vlefshme për të ngrënë shumë, veçanërisht në verë.
Zvogëloni rrezikun e kancerit
Vetitë antioksiduese të likopenit kanë një efekt pozitiv jo vetëm në zemër, por edhe në shumë organe të tjera, duke i mbrojtur ato nga radikalet e lira që mund të çojnë në kancer. Likopeni nuk është toksik, por përdorimi i tepërt mund ta kthejë lëkurën dhe mëlçinë në ngjyrë portokalli. Nuk ka dëm shëndetësor nga kjo. Likopeni gjendet gjithashtu në një ushqim tjetër që hahet shpesh në verë, në shalqinj.
Mbështet shëndetin e zemrës
Domatet janë të pasura me një substancë të quajtur likopen, e cila ka veti antioksiduese dhe anti-inflamatore dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare: sulm në zemër, sëmundje koronare të zemrës, goditje në tru, etj. Domatet përmbajnë gjithashtu vitaminë C dhe kalium, të cilat janë gjithashtu shumë të rëndësishme për zemrën dhe enët e gjakut.
Përmirësimi i shikimit
Domatet janë gjithashtu të pasura me beta-karoten, luteinë dhe zeaksantinë, lëndë ushqyese që janë shumë të rëndësishme për shëndetin e syve tanë. Ato përmirësojnë shikimin dhe ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme të syve, siç janë katarakti, degjenerimi makular i lidhur me moshën dhe retinopatia diabetike (dëmtimi i retinës për shkak të diabetit).
Tretje e përmirësuar
Domatet përmbajnë një sasi të madhe të fibrave dhe ujit, dhe ky kombinim është i shkëlqyeshëm për përmirësimin e tretjes dhe jashtëqitjes. Përveç kësaj, fibrat dietike ndihmojnë në uljen e oreksit, ju bëjnë të ndiheni të ngopur dhe ushqen bakteret e dobishme që ndikojnë jo vetëm në imunitetin tonë, por edhe në shëndetin e trurit.
Ulni presionin
Falë përmbajtjes së acidit klorogjenik dhe kaliumit, i cili relakson muskujt e lëmuar të mureve të enëve të gjakut, domatet ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut edhe tek ata që kanë vuajtur nga presioni i lartë i gjakut për shumë vite. Pra, nëse keni probleme me presionin e gjakut, shtoni në dietën tuaj domate dhe ushqime të tjera të pasura me kalium si banane, kajsi të thata, patate të ëmbla, thjerrëza, etj./abcnews.al