Recete vjeshte:Kungull i mbushur me oriz dhe kërpudha

0
254

Nga: Mirela Andoni

Fotografia: Armand Habazaj

PËRBËRËSIT:

1 kungull i verdhë mesatar

200 g oriz

50 g kërpudha të thata

50 ml vaj ulliri

1/2 qepë

100 ml verë e bardhë

400 ml ujë i nxehtë

kripë, piper, trumzë

PËRGATITJA:

Ndezim furrën në temperature 200 gradë. Fillimisht fusim kërpudhat në ujë, pastaj presim si kapak pjesën e sipërme të kungullit, te bishti, dhe me një lugë pastrojmë mesin e tij nga farat. Ndërkohë, vendosim në zjarr një tigan me vaj ulliri dhe pasi të jetë nxehur kaurdisim qepën, derisatë marrë ngjyrë të artë.

Pas kësaj shtojmë orizin. Vazhdojmë kaurdisjen edhe disa minuta dhe shtojmë kërpudhat. I shuajmë me verë dhe pasi të ketë avulluar alkooli, shtojmë 400 ml ujë të nxehtë, kripë, piper të zi dhe trumzë.

E lëmë derisa të marrë valë dhe më pas mbushim kungullin me masën e përgatitur. E mbulojmë kungullin me letër alumini dhe e pjekim për 40 minuta. 10 minutat e fundit i heqim letrën e aluminit dhe vazhdojmë pjekjen, derisa të marrë ngjyrë. Kur ta shërbejmë orizin, marrim edhe pak tulnga pjesa e brendshme e kungullit.

revista living