Super-lëngu që ul presionin e gjakut dhe mbron zemrën

0
157

Panxhari i zier ka padyshim një vend në sallatat e vjeshtës. Madje do të thoshim se përfshihet në perimet e preferuara të vjeshtës, falë shijes së ëmbël. Përveç kësaj, kontributi i panxharit në mbrojtjen e zemrës dhe inflamacioneve është gjithashtu i rëndësishëm, për shkak të antioksidantëve që përmbajnë.

Të njëjtat përfitime shihen në lëngun e panxharit. Shpjegimi pas këtyre avantazheve qëndron gjithashtu në përbërësit e tij të vlefshëm. Panxhari – si dhe ushqime të tjera si marule, spinaqi dhe selino – janë të pasura me nitrate inorganike, të cilat me kontributin e baktereve në zgavrën e gojës shndërrohen në oksid nitrik, i cili ndihmon në rregullimin e enëve të gjakut dhe neurotransmetimin ( mesazhet kimike në tru ).

Me plakjen, prodhimi i oksidit nitrik bie, me rënie përkatëse që kontribuon në shëndetin më të dobët të enëve të gjakut dhe trurit. Prandaj, duke pirë shpesh lëng panxhari, ju e rritni këtë prodhim, ndërkohë që ulni presionin e gjakut.

Për sa i përket efektivitetit në rregullimin e presionit të gjakut, Mattias Carlström, studiues dhe profesor i kardiofiziologjisë në Departamentin e Fiziologjisë dhe Farmakologjisë të Institutit Karolinska, thekson se presioni i gjakut sistolik bie me rreth 4 deri në 5 mm Hg dhe presioni diastolik me 2 mm Hg, pas duke konsumuar mesatarisht 5-10 mmol nitrat në ditë. Kjo praktikisht do të thotë se në këtë mënyrë të thjeshtë, rreziku për të shkaktuar një goditje në tru reduktohet me 10%.

Ka studime të shumta që kanë trajtuar kontributin e lëngut të panxharit apo panxharit të plotë në shëndetin kardiovaskular. Një studim nga Universiteti i Exeter-it, i botuar në Redox Biology, shqyrtoi efektin e lëngut të panxharit te 26 të moshuar të shëndetshëm, të cilët morën pjesë në dy periudha studimi dhjetë-ditore të suplementeve: njëra përfshinte pirjen e lëngut të panxharit të pasur me nitrate dhe një tjetër. tallen me lëngun pa nitrate. Në të dyja rastet, lëngjet konsumoheshin dy herë në ditë.

Ata zbuluan se nivelet e baktereve të lidhura me shëndetin e mirë vaskular dhe njohës ishin më të larta, ndërsa presioni sistolik i gjakut u reduktua mesatarisht me pesë njësi (mmHg) pas pirjes së lëngut të panxharit.

Një studim i ndryshëm shqyrtoi efektin e pirjes së 250 ml lëng panxhari në ditë në 68 njerëz me hipertension. Ajo që studiuesit zbuluan ishte se ky zakon i përditshëm mund të ulte në mënyrë drastike presionin e gjakut të pjesëmarrësve.