Fermerët e Frakullës në Fier janë të njohur për kultivimin e luleshtrydhes, por vit pas viti një pjesë po shtojnë edhe sipërfaqet me shalqinj e pjepër. Prodhimi këtë vit është i mbarë, por ata që zgjedhin ta nxjerrin vetë në treg ankohen për shitjet!
“Nëse nuk shiten, do ta marrim dhe do e sjellim në shtëpi. Do i hedhim poshtë.”
Kur fitimit i heqin shpenzimet dhe mundin që duhet për të kultivuar këto kultura dalin të pakënaqur.
“Po nuk nxore vlerën e një kilogrami, është gjë e kotë për bujqit të punojnë.”
Myzeqeja është zona më e njohur për prodhimin e shalqinit, ndaj në Lushnje i kanë kushtuar një festë që bën bashkë fermerët me grumbulluesit!
2.700 fermerë të zonës kanë arritur të prodhojnë rreth 120 mijë ton shalqi.
Rreth 35% sipas të dhënave eksportohet në vendet europiane dhe Ballkanin Perëndimor.
“Kërkojmë sa më shumë ndihmë, që malli të na shitet, të na eksportohet.”
Ministrja e Bujqësisë, Milva Ekonomi, thonë se shtimi i eksporteve mbetet ende sfidë!
“Sfida më e madhe e shitjes së mallrave shqiptare është trefishimi i eksporteve.”
Lushnja ka 38 qendra grumbullimi të frutave dhe perimeve për eksport kryesisht drejt vendeve të rajonit dhe Europës.
ora