Trangujt e freskët janë përbërësi kryesor i shumë sallatave të shijshme dhe ushqyese.
Por çfarë ndodh kur trangulli që ne përdorim për sallatë është i hidhur? A e keni pyetur veten se nga vjen hidhësia e trangullit?
Zakonisht trangujt e sapokëputur dhe të stinës janë të shijshëm, plot lëng, por herë pas here gjejmë edhe nga ata të hidhurit që na shkaktojnë shqetësim dhe merak.
Kjo ndodh sepse kushtet e mjedisit ku rriten trangujt kanë një ndikim të madh në shijen e tyre.
Nëse ju ka ndodhur të kafshoni një trangull të hidhur, atëherë duhet ta lexoni patjetër këtë artikull ku do të mësoni edhe se si t’i riktheni shijen e ëmbël këtij fruti fantastik. Po, po trangulli është frut!
Hidhtësia e trangujve është gjenetike
Trangujt i përkasin familjes botanike Cucurbit, të njëjtës familje të frutave si shalqini ose kungulli.
Besoni informacionin e sjellë nga AgroWeb.org ose jo, por trangulli botanikisht kategorizohet si frut.
Të tre përmbajnë disa substanca natyrale që njihen si cucurbitacin, që zakonisht qëndrojnë tek kërcenjtë dhe tek gjethet.
Megjithatë, shpesh ndodh që këto kimikate lëvizin nga gjethet brenda në frut duke i bërë ato të hidhur.