Vetitë e paçmuara të çajit jeshil

0
97

Çaji jeshil është më shumë sesa thjesht një pije. Mund të konsiderohet si një ilaç natyral i vërtetë. Japonezët e Japonisë e njohin atë mirë dhe e kanë përdorur atë për shekuj për shkak të vetive të dobishme, të cilat me kalimin e viteve kanë marrë gjithnjë e më shumë konfirmime nga shkenca, thuhet në faqen e internetit greenme.it.

Kjo pije e çmuar mund të shijohet e nxehtë në dimër dhe e ftohtë ose e vakët gjatë sezonit të verës. Për të përgatitur një infuzion të mirë të çajit jeshil, hidhni një ose dy lugë çaji nga gjethet e tij në një filxhan me ujë të valë, lëreni të pushojë për pesë minuta dhe kullojeni.

Për ta ftohur pijen më shpejt, përdorni kube akulli. Çaji jeshil ka një përmbajtje më të ulët kafeine sesa çaji i zi ose kafeja. Le të zbulojmë disa nga përfitimet kryesore të saj shëndetësore.

1) Antibakterial natyral

Çaji jeshil është një antibakterial natyral. Veprimi i tij prek kryesisht gojën dhe dhëmbët. Substancat që përmbahen në çajin jeshil janë në gjendje të kundërveprojnë veprimin e njërës prej baktereve të pranishme në zgavrën e gojës ”streptococcus mutans”.

Studimet shkencore kanë konfirmuar veprimin e dobishëm të çajit jeshil kundër baktereve që mund të shkaktojnë probleme dentare. Pirja e çajit jeshil mund të ndihmojë në parandalimin e prishjes së dhëmbëve.

2) Antioksidant

Çaji jeshil është një koncentrat natyral i antioksidantëve, ndër të cilët gjejmë mbi të gjitha polifenole dhe bioflavonoide. Antioksidantët janë të nevojshëm nga trupi ynë për të ngadalësuar plakjen qelizore, për të nxitur rigjenerimin e indeve dhe për të luftuar radikalet e lira, të cilat mund të jenë përgjegjëse për sëmundjet degjenerative.

3) Tumoret e lëkurës

Sipas një studimi skocez, çaji jeshil është në gjendje të na mbrojë nga kanceret e lëkurës. Studiuesit u siguruan që të nxjerrin një substancë të dobishme nga çaji jeshil që mund të drejtojë drejtpërdrejt qelizat e sëmura dhe të luftojë në mënyrë efektive sëmundjen.

4) Humbni peshë

Çaji jeshil konsiderohet një aleat i dobishëm kundër mbipeshës dhe kileve të tepërta. Ekspertët e Universitetit Shtetëror Penn kanë identifikuar disa substanca në çajin jeshil që mund të çojnë në një aftësi më të madhe të trupit për të djegur dhjamin e tepërt dhe për të zvogëluar thithjen e yndyrave të futura me ushqim.

5) Goditje në tru

Pirja e çajit jeshil mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të goditjes në tru. Meritat i takojnë përbërjeve të tilla si katekina, një kategori e veçantë e flavonoideve të fuqishme antioksiduese që ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut dhe përmirësimin e qarkullimit. Sipas ekspertëve, pirja e një filxhani çaji jeshil në ditë është e mjaftueshme për të mbrojtur veten nga rreziku i goditjes në tru.

7) Pneumonia

Konsumi i rregullt i çajit jeshil mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga pneumonia, sipas ekspertëve nga Shkolla e Mjekësisë e Shkolluar e Universitetit Tohoku.

Sipas studimeve të kryera nga studiuesit japonezë, gratë që pinë 5 ose më shumë filxhanë çaj jeshil në ditë shohin se rreziku i tyre për të vdekur nga pneumonia zvogëlohet me 47%. Disa substanca që përmbahen në çajin jeshil janë në fakt në gjendje të pengojnë zhvillimin e viruseve dhe mikroorganizmave përgjegjës për pneumoninë.

8) Diabeti

Konsumimi i çajit jeshil mund të jetë i dobishëm në parandalimin e diabetit. EGCG, një substancë që përmbahet në çajin jeshil, ndihmon në balancimin e niveleve të sheqerit në gjak. Në këtë mënyrë, trupi ka më shumë energji në dispozicion për të kundërshtuar ndjenjën e lodhjes.

EGCG përmirëson përdorimin e insulinës nga trupi ynë, duke shmangur nervozizmin dhe duke frenuar dëshirën për të kompensuar ndjenjën e lodhjes me futjen e ushqimeve jo të shëndetshme.

9) Kolesteroli

Pirja e çajit jeshil ndihmon në rregullimin e niveleve të kolesterolit në gjak. Substancat e dobishme që përmbahen në këtë pije parandalojnë akumulimin e kolesterolit në arterie dhe shfaqjen e sëmundjeve kardiovaskulare.

Sipas hulumtimit të botuar në faqet e Journal of Biological Chemistry, merita do të shkonte edhe një herë për EGCG. /os/