5 mënyra për të dalluar një narcisist

0
49

Jo të gjithë narcisistët janë CEO, të famshëm apo personazhe në një shfaqje kriminale.

Në fakt, ata mund të jenë rreth jush më shumë sesa mendoni.

Ekziston një çrregullim i personalitetit narcisist, i cili është i rrallë në 1% ose 2% të popullsisë, tha Dr. W. Keith Campbell, profesor i psikologjisë në Universitetin e Gjeorgjisë.

1. Me çfarë lloj narcisisti keni të bëni?

Ka tre lloje narcisistësh, dhe ata mund të dallohen nga mënyra se si ndjehen të veçantë, tha Malkin. Disa janë më të vështira për t’u dalluar se të tjerët.

Narcizistët e hapur përballen duke u ndjerë superior ndaj të tjerëve dhe ata mund të jenë të parët që ju mendoni kur mendoni për narcisizmin, tha Malkin.

Narcistët e fshehtë ndihen të veçantë duke u parë si personi që vuan fatkeqësinë ose keqkuptimin më të madh, shtoi ai. Vuajtjet nëpër të cilat po kalon ky person do të errësojnë në mënyrë të pashmangshme çdo çështje me të cilën mund të përballeni.

Së treti, ka narcisistë të përbashkët, të cilët ndihen të veçantë duke u parë si personi më ndihmues në çdo grup.

2. Si ndiheni pranë njerëzve?

Mënyra se si ndiheni rreth një personi mund të jetë një tregues i mirë se si ata shënojnë në shkallën narcisiste. Njerëzit që kanë qenë në marrëdhënie me narcistë të shumtë ka të ngjarë të ndiejnë shumë vetë-dyshim, tha Malkin.

Ata që janë të përfshirë me një narcisist shpesh do të thonë: “Unë ndoshta duhet të përpiqem të zbut qasjen time, ose ndoshta nëse nuk e ngris zërin, ndoshta nëse nuk do të isha kaq këmbëngulës,” tha Malkin.

Njerëz të tillë shpesh janë të shkëputur nga ndjenjat e tyre, shtoi ai.

Si e dini nëse keni të bëni me një narcisist të fshehtë dhe jo me dikë që thjesht ka nevojë për mbështetje? Shihni nëse ndiheni të shtyrë ose të tërhequr brenda, tha Malkin. Narcisistët e fshehtë nuk po ndajnë dobësinë e tyre, shtoi eksperti.

3. A ka ekuilibër në marrëdhënien tuaj? Apo është e gjitha për ta?

Bisedat (dhe marrëdhëniet) duhet të jenë mbrapa-mbrapa: Ju ndani një dobësi dhe personi tjetër shpreh kujdes. Pastaj personi tjetër ndan një dobësi, dhe ju ktheni kujdesin.

Jo aq shumë me një narcisist.

Shumë njerëz mund të kenë njëfarë frike rreth hapjes, shtoi ai, por narcisistët e përballojnë këtë frikë duke mbajtur një ndjenjë të ndjenjës së veçantë.

Ata jo vetëm që do të shmangin pranimin e ndjenjës së trishtimit ose të vetmuar, por mund të përmendin se nuk ndihen vërtet ashtu sepse kujdesen aq mirë për veten, tha Malkin.

4. A është marrëdhënia juaj vërtet e ngushtë? Si ta vlerësoni

Nevoja për t’u ndjerë e veçantë shpesh pengon narcisistët që ushqejnë marrëdhënie të ngushta, tha Malkin.

“Narcisizmi ka të bëjë me të qenit i shtyrë kaq shumë për të ruajtur atë ndjenjë që marrëdhëniet nuk kanë vërtet rëndësi,” shtoi ai.

Në vend të miqësive të vërteta, partnerëve romantikë dhe lidhjeve familjare, marrëdhëniet e narcisistëve mund të përcaktohen nga ajo që Malkin e quan Es trefishi.

• Shfrytëzimi, “që është të bësh gjithçka që duhet, pa marrë parasysh koston për të tjerët në mënyrë që të ndihesh i veçantë”.
• E drejta, e cila është “të veprosh sikur bota duhet të përkulet ndaj vullnetit të tyre”.
• Dëmtime të empatisë, që është “të ndihesh i veçantë në krahasim me të tjerët. Këta janë njerëz që humbasin nga sytë (faktin që) njerëzit e tjerë kanë ndjenja, nevoja dhe perspektiva të tyre fare.”

5. Prisni veten pak kohë

Mund të jetë e vështirë të dallosh narcisistët sepse vërtet mund të besosh se ata janë aq të mëdhenj dhe të veçantë sa do të donin të besoni, tha Deborah Ashway, një këshilltare e licencuar e shëndetit mendor klinik në New Bern, Karolina e Veriut.

Nëse e keni gjetur veten duke u kapur në rrjetën e një narcisisti, mos e fajësoni veten, tha ajo.

Mendoni se është koha të distancoheni nga një narcisist? Provoni  lëvizjen gri, një metodë për t’u marrë me narcisistët në të cilën ju e bëni veten sa më jointeresant.