Hulumtimet zbulojnë se një sërë produktesh që gjenden në shtëpi dhe në punë si shampo, manikyra thonjve, pastrues shtëpiak dhe ngjitës na ekspozojnë ndaj kimikateve toksike potencialisht kërcënuese për shëndetin që fajësohen për kancerogjenezën, defektet e lindjes dhe problemet e shëndetit riprodhues.

Nga shtëpia në vendin tonë të punës, produkte që mund të dëmtojnë shëndetin tonë janë kudo. Më konkretisht, sipas një studimi më të ri nga Instituti Silent Spring dhe Universiteti i Kalifornisë në Berkeley, ne biem në kontakt me përbërësit toksikë në produktet e konsumit çdo ditë.

Në veçanti, shampot, locionet e trupit, pastrueset, njollat ​​dhe heqësit e bojës janë të pasura me komponime organike të paqëndrueshme toksike (VOCs), kimikate që shpëtojnë si gazra, grumbullohen në ajrin e brendshëm dhe mund të shkaktojnë një sërë problemesh shëndetësore, si kanceri.

Substancat e ndaluara

Për studimin e tyre, të botuar në Environmental Science & Technology , ekipi hulumtues u fokusua në bazën e të dhënave nga Bordi i Burimeve Ajrore të Kalifornisë (CARB), i cili monitoron përqendrimin e përbërjeve organike të paqëndrueshme në produktet e konsumit, në një përpjekje për të reduktuar smogun. Në këtë kontekst, anketat e produkteve të konsumit janë mjaft të zakonshme, por pa të dhëna për produkte të veçanta që ndahen.

Studiuesit u fokusuan në 33 VOC të përfshira në ligjin Prop 65 të Kalifornisë, i cili kërkon që kompanitë që shesin produkte në Kaliforni të paralajmërojnë konsumatorët nëse produktet e tyre mund t’i ekspozojnë ata ndaj sasive të konsiderueshme të këtyre kimikateve të dëmshme, të cilat shkaktojnë kancer, defekte të lindjes ose dëmtime të tjera riprodhuese.

Studiuesit zbuluan se më shumë se 100 lloje produktesh përmbajnë Prop 65 VOCs.

Vendi i punës dhe produktet e përdorura e komplikojnë problemin dhe secila prej tyre përmban të paktën një kimikat të rrezikshëm. Për shembull, një parukier mund të jetë në rrezik – nga manikyrat dhe ngjitësit – njësoj si një portier, i cili bie në kontakt me pastruesit.

Nga 33 VOC të listuara në Prop 65, studiuesit identifikuan 11 kimikatet kryesore që prodhuesit duhet të eliminojnë nga produktet për shkak të toksicitetit të tyre të lartë dhe përdorimit të gjerë:

  • Formaldehidi ishte VOC më i zakonshëm dhe u gjet në manikyrin e thonjve, shampo, kozmetikë dhe produkte të tjera të kujdesit personal.
  • Produktet shtëpiake, pastrues për qëllime të përgjithshme, furnizime artizanale dhe detergjentë lavanderie përmbanin më shumë VOC.
  • Ngjitësit përmbanin më shumë se një duzinë VOC të ndryshme .

Në total, më shumë se 5,000 ton kimikate të avullueshme Prop 65 u zbuluan se çliroheshin nga produktet në shtetin e Kalifornisë në vitin 2020. Gati 300 ton prej tyre vinin vetëm nga naftalina.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu