Në 50 vitet e fundit, është ulur me dy orë kohëzgjatja e gjumit në vendet perëndimore

0
25

Ideja që ne mund të shkurtojmë kohën e gjumit në mënyrë që t’ia kushtojmë atë aktiviteteve të tjera, qoftë në punë apo në kohën e lirë, është një ide shumë, shumë e rrezikshme.

Mirëqenia jonë dhe shumë aspekte të jetës sonë shoqërore ndikohen nga mungesa e gjumit adekuat, raporton Grupi Shkencor “Studimi i Çrregullimeve të Frymëmarrjes në Gjumë”, i Shoqatës Helenike të Pulmologjisë, me rastin e Ditës Botërore të Gjumit më 17 Mars.

Gjatë 50 viteve të fundit, kohëzgjatja mesatare e gjumit në botën perëndimore është ulur me rreth dy orë, dhe një përqindje e madhe e njerëzve tani flenë më pak se shtatë orë, që konsiderohet minimumi për të shmangur problemet shëndetësore nga mungesa e gjumit.

Theksohet se gjumi, së bashku me ushqimin, ujin dhe frymëmarrjen janë nevojat themelore të trupit tonë dhe privimi afatgjatë prej tij është një faktor i rëndësishëm rreziku për një gamë të gjerë sëmundjesh, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare, kancerin, demencën dhe diabetin.

Vihet re se gjumi i pamjaftueshëm rrit oreksin, duke rezultuar në shtim në peshë. Mungesa e gjumit mund të çojë, ndër të tjera, në përgjumje gjatë ditës duke rezultuar në një ulje të performancës sonë në punë ose studime dhe aksidente të rënda trafiku.

Gjumi i mirë është gjithashtu i nevojshëm për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Informacioni i nevojshëm për serinë e reaksioneve imune transferohet në organizëm gjatë gjumit, raporton Grupi Shkencor “Studimi i Çrregullimeve të Frymëmarrjes në Gjumë” i EPE.

Apnea obstruktive e gjumit

Një çrregullim shumë i zakonshëm që shkatërron gjumin është apnea obstruktive e gjumit. Në disa njerëz gërhitja shoqërohet me pauza të plota në frymëmarrje që zgjasin nga disa sekonda në mbi një minutë.

Gjatë këtyre pushimeve gërhitja ndalet dhe rifillon më fort kur personi rifillon frymëmarrjen. Këto ndërprerje të frymëmarrjes quhen apnea dhe nëse një person përjeton disa apnea, konsiderohet se vuan nga sindroma e apneas së gjumit.

Simptomat më të zakonshme të apnesë së gjumit janë gërhitja kronike me ndërprerje në frymëmarrje (apnea) gjatë gjumit, apnea e shpeshtë e gjumit gjatë natës, dhimbje koke në mëngjes, përgjumje gjatë ditës dhe lodhje.

Grupi Shkencor “Studimi i Çrregullimeve të Frymëmarrjes në Gjumë” i Shoqatës Helenike të Pulmologjisë ka përgatitur pyetësorin e vetë-plotësuar (STOP BANG), një mjet i dobishëm për mjekët, për të zbuluar personat që ka të ngjarë të vuajnë nga apnea obstruktive e gjumit.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu