Qepujkat – Mjeket e Vogla të Zemrës

0
29

Ato janë të vogla, por bëjnë një punë të madhe. Po flasim për qepujkat, që njësoj si qepët dhe hudhra kanë vlera të forta shëndetësore dhe forcojnë imunitetin.

Që në lashtësi, qepujkat janë përdorur gjërësisht në vendet e Mesdheut dhe më gjerë jo vetëm për vlerat ushqimore, por edhe ato aromatike. Ato kanë një aromë të fortë dhe të ëmbël duke i bërë ushqimet shumë të veçanta.

Por kjo nuk është arsyeja e vetmje përse duhet t’i konsumoni qepujkat aq të dashura. AgroWeb.org ju tregon se ato janë të mbushura me antioksidantë, vitaminë A, vitaminë C dhe shumë minerale.

Shqiptarët me kohë i përdorin qepujkat të freskëta, në gatime, por edhe si pjesë të turshive autentike të vendit.

Qepujkat e mrekullueshme shqiptare kryesisht vijnë nga tokat pjellore të Beratit. Qepujkat shqiptare i gjejmë në ngjyrë të kuqe ose të bardhë, njëlloj si edhe me simotrat e tyre, qepët.

Në mjekësinë tradicionale të disa vendeve të botës, qepujkat përdoren shumë për të shëruar një sërë plagësh të brendshme dhe të jashtme.

Sipas kërkimeve të AgroWeb.org, qepujkat dhe qepët janë një efekt qetësues dhe freskues natyral për trupin.

Kjo i bën ato jashtëzakonisht të mira për të ulur inflamacionin, zbutur dhimbjet muskulare, ulur enjtjet, etj.

Në ditët e sotme, qepujkat janë një kurë e mirë natyrale kundër radikaleve të lira. Ato shërbejnë edhe për të detoksifikuar trupin dhe ulur shanset e prekjes nga alergjitë ndaj ushqimit.

Në botë qepujkat përdoren për të shëruar fytin e acaruar, fryrjet, infeksionet, etj.

Ndonëse të vogla, qepujkat kanë më shumë flavonoidë dhe antioksidantë se çdo anëtar tjetër i familjes së qepëve.

Këto veti, i bëjnë qepujkat si ushqimin më të mirë anti-inflamator për të zvogëluar dëmet e shkaktuara nga radikalet e lira dhe për të luftuar një sërë sëmundjesh kronike.

Qepujkat shqiptare i gjejmë në ngjyrë të kuqe ose të bardhë, njëlloj si edhe me simotrat e tyre, qepët. Foto: WebLibrary

Njësoj si hudhra dhe qepa, qepujkat kanë dy armë të forta kundër sëmundjeve, përbërës fantastikë të sulfurit siç është sulfokside dhe flavonoidë të fuqishëm si kuercetina.

Këta të fundit ndërveprojnë me enzimat e tretjes dhe shpërbëjnë natyralisht çdo ushqim që ne konsumojmë.

t’i konsumoni qepujkat aq të dashura. AgroWeb.org ju tregon se ato janë të mbushura me antioksidantë, vitaminë A, vitaminë C dhe shumë minerale.

Shqiptarët me kohë i përdorin qepujkat të freskëta, në gatime, por edhe si pjesë të turshive autentike të vendit.

Qepujkat e mrekullueshme shqiptare kryesisht vijnë nga tokat pjellore të Beratit. Qepujkat shqiptare i gjejmë në ngjyrë të kuqe ose të bardhë, njëlloj si edhe me simotrat e tyre, qepët.

Në mjekësinë tradicionale të disa vendeve të botës, qepujkat përdoren shumë për të shëruar një sërë plagësh të brendshme dhe të jashtme.

Sipas kërkimeve të AgroWeb.org, qepujkat dhe qepët janë një efekt qetësues dhe freskues natyral për trupin.

Kjo i bën ato jashtëzakonisht të mira për të ulur inflamacionin, zbutur dhimbjet muskulare, ulur enjtjet, etj.

Në ditët e sotme, qepujkat janë një kurë e mirë natyrale kundër radikaleve të lira. Ato shërbejnë edhe për të detoksifikuar trupin dhe ulur shanset e prekjes nga alergjitë ndaj ushqimit.

Në botë qepujkat përdoren për të shëruar fytin e acaruar, fryrjet, infeksionet, etj.

Ndonëse të vogla, qepujkat kanë më shumë flavonoidë dhe antioksidantë se çdo anëtar tjetër i familjes së qepëve.

Këto veti, i bëjnë qepujkat si ushqimin më të mirë anti-inflamator për të zvogëluar dëmet e shkaktuara nga radikalet e lira dhe për të luftuar një sërë sëmundjesh kronike.

Qepujkat shqiptare i gjejmë në ngjyrë të kuqe ose të bardhë, njëlloj si edhe me simotrat e tyre, qepët. Foto: WebLibrary

Njësoj si hudhra dhe qepa, qepujkat kanë dy armë të forta kundër sëmundjeve, përbërës fantastikë të sulfurit siç është sulfokside dhe flavonoidë të fuqishëm si kuercetina.

Këta të fundit ndërveprojnë me enzimat e tretjes dhe shpërbëjnë natyralisht çdo ushqim që ne konsumojmë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu